Oklahoma City využila domácu arénu, so San Antoniom vyrovnala na 2:2

28.05.2014 Celý región

New York 28. mája (TASR) - Basketbalisti Oklahomy City triumfovali v noci na stredu vo štvrtom súboji finále play off Západnej konferencie zámorskej NBA nad San Antoniom 105:92 a vyrovnali stav série hranej na štyri víťazstvá na 2:2. Piaty duel je na programe vo štvrtok v San Antoniu.

Úvod patril hosťom, ktorí zaznamenali prvých osem bodov a rýchlo sa dostali do mierneho trháku. Thunder však na pokazený začiatok rýchlo zabudli, zlepšili hru a postupne začali preberať taktovku duelu do vlastných rúk. Prvú štvrtinu vyhrali domáci 26:20, v tej druhej ich náskok narástol na rozdiel 15 bodov. Rozhodujúci moment prišiel krátko po zmene strán. Oklahoma opäť vedená dvojicou Kevin Durant - Russell Westbrook definitívne zlomila odpor súpera sériou 18:6. Z toho rezultoval stav 76:49, na čo nahnevaný tréner hostí Gregg Popovich reagoval stiahnutím kompletnej základnej zostavy a do hry poslal striedajúcich hráčov. Tí sa ešte pokúsili o zdramatizovanie duelu, keď sa im v priebehu záverečnej časti hry podarilo znížiť skóre na rozdiel 12 bodov, ale na viac Spurs v utorok nemali.

Durant zaznamenal celkovo 31 bodov, čo bolo najviac v doterajšom priebehu série, ale hlavnou hviezdou sa stala jeho útočná dvojička Westbrook. Atletický rozohrávač nastrieľal 40 bodov, keď premenil všetkých 14 trestných hodov, a navyše pridal aj 10 asistencií a päť získaných lôpt v obrane. "Pred zápasom nám tréner pripomínal dôležitosť dnešného stretnutia, chcel od nás maximálne nasadenie a čo najlepší výkon. Snažil som sa hrať efektívne pod oboma košmi. Ak chcete vyhrať titul, musíte zabrať v útoku i v obrane," hodnotil duel Westbrook, ktorý iba o tri body zaostal za svojim kariérnym maximom v play off spred dvoch rokov. Svoj podiel na víťazstve mal opäť aj Serge Ibaka. Defenzívny špecialista sa vystrábil zo zranenia lýtkového svalu, pre ktoré vynechal prvé dve stretnutia série. Do tretieho však už nastúpil a rovnako ako v utorok bol hlavnou podkošovou oporou Thunder. "Je to veľmi jednoduché, so Sergom v zostave sme lepším tímom. Jeho vplyv na našu hru je nenahraditeľný," pochválil tréner Scott Brooks svojho elitného pivota, ktorý k deviatim bodom pridal aj osem doskokov a tri bloky.

San Antonio opäť predviedlo iba mdlý výkon. Ich najlepším hráčom v utorok bol striedajúci Boris Diaw, autor 14 bodov a 10 doskokov. "Vedeli sme, že je schopný urobiť takéto niečo. Chybou bolo, že sme ho nechali dostať sa do tempa a potom zastaviť ho bolo už veľmi ťažké. Musíme si dať na to väčší pozor," uviedol na adresu Westbrooka Manu Ginobili. Spurs teraz hrozí, že sa zopakuje scenár z konferenčného finále 2012. Vtedy Texasania rovnako ako tento rok vyhrali proti Oklahome prvé dve stretnutia, ale v ďalšom priebehu ťahali za kratší koniec a do ligového finále napokon nepostúpili. "My hráči si to nepripúšťame. Každý rok je iný, každá séria play off je odlišná. Počas celého roka sme pracovali tvrdo na tom, aby sme v nadstavbovej časti získali výhodu domáceho prostredia. Je teraz na nás, aby sme to využili," nechal sa počuť rozohrávač Tony Parker. Spurs sa pokúsia potvrdiť jeho slová vo štvrtok, kľúčový piaty duel série je na programe na ich palubovke.

play off NBA

Západná konferencia - finále:

OKLAHOMA CITY - SAN ANTONIO 105:92 (26:20, 32:23, 25:24, 22:25)
Najviac bodov: Westbrook 40 (10 asistencií), Durant 31, Ibaka 9 - Diaw (10 doskokov) a Parker po 14, Joseph 11, 18.203 divákov

/stav série: 2:2/
 

Vyberte región